Sinds 2011 werk ik aan een stripboek over de ervaringen van militairen en veteranen uit mijn woonplaats, die tussen 2001 en 2010 in Afghanistan hebben gediend.
Wat maak je mee tijdens een uitzending? Hoe kom je ervan terug. Op deze blog houd ik het proces bij en plaats ik teasers en indrukken van het boek. Uitgavedatum staat nog niet vast maar houdt daarvoor deze blog in de gaten.

maandag 27 juli 2015

De vergeten compagnie

Wanneer wordt gesproken over Dutchbat, denkt men in de meeste gevallen meteen aan Srebrenica.

De twee begrippen lijken wel synoniem geworden. Maar er zijn er maar weinig die weten dat Dutchbat ook een compagnie had, de Bravo-compagnie, die diende in Simin Han, in plaats van de enclave Srebrenica Maikel Veldhuis uit Tilburg is een veteraan die diende bij de Bravo-compagnie in 1995 en die dinsdag 21 juli, voor het eerst in twintig jaar terug was op de plek waar destijds de compound stond. Met een enorme spanning stapte hij, gesteund door mede-Bosniƫveteranen uit de bus. De spanning werd na enkele minuten vervangen door oprechte vreugde, toen hij en de andere veteranen hartelijk ontvangen werden door de lokalen, onder wie een oud-keukenhulp die twintig jaar geleden werkte op de compound. Een emotionele rondleiding en een oprecht dankwoord voor de inzet van de Nederlanders in Simin Han was het gevolg.

Nederlanders mogen dan vaak Dutchbat Simin Han vergeten. Maar de lokale bevolking niet.

De ventilator, geschonken door de Nederlanders in 1995
 en 21 juli 2015 weer terug geschonken aan Maikel Veldhuis
 en de veteranen als dank voor hun inzet. 
 
Tekst op de ventilator
Links: Simin Han
Front: 192-95
Rechts: UNPROFOR
Onder: BIH Simin Han, 2015 – Zelkida, Emira 
(lokalen en oud-medewerkers van de compound twintig jaar geleden)

2 opmerkingen:

  1. Over welke periode gaat dit?
    Van januari tot juli 1995 zat namelijk de Alfa Compagnie van het 13e in Simin-Han... Daarna nog Dutchbat 4, ja dat bestaat ook nog, eveneens een Alfa Compagnie maar dan van 42 BLJ.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen