Sinds 2011 werk ik aan een stripboek over de ervaringen van militairen en veteranen uit mijn woonplaats, die tussen 2001 en 2010 in Afghanistan hebben gediend.
Wat maak je mee tijdens een uitzending? Hoe kom je ervan terug. Op deze blog houd ik het proces bij en plaats ik teasers en indrukken van het boek. Uitgavedatum staat nog niet vast maar houdt daarvoor deze blog in de gaten.

maandag 18 mei 2015

We zijn er bijna!

Met nog acht dagen te gaan, zitten we bijna aan het streefbedrag. Naast alle eerdere donaties hebben we twee aanzienlijke bijdragen mogen ontvangen van onder andere de Nederlandse Veteranendag, waarmee we heel dicht bij het streefbedrag in de buurt zijn gekomen.
Hierbij willen we ook iedereen oproepen die een donatie heeft toegezegd, maar nog niet heeft gedoneerd, dat ook een dezer dagen te doen.

We hebben er al het vertrouwen in dat we de 100% halen, maar dat kan alleen met jullie hulp. Dus laten we ervoor zorgen dat vanaf eind juni 'Van Brabant naar Afghanistan... en terug' in de winkels ligt!

Ga hier naar de projectpagina op voordekunst als je nog een bijdrage wilt leveren.

Wat niet mag ontbreken bij een update is uiteraard weer een teaser.
Deze keer een making-of.

Vlak voordat ik moest afstuderen in 2012 had ik nog maar weinig tijd om een cover voor het boek te bedenken. Een keer onder het tekenen nam ik pauze, pakte een biertje en ging op de bank zitten staren naar een dessert-uniform aan de muur, dat ik had gekregen van een veteraan.


"Ja ze gingen weg, maar misschien kun jij er nog eens iets mee doen."
zei hij, toen hij het me een half jaar eerder gaf.

Ik keek nog heel even, haalde het uniform van de muur en sloeg het om een willekeurig boek. Aldus, de cover was geboren. Maar dan moet het natuurlijk ook nog gemaakt worden.
Als volgt!

De stof wordt op maat van de kaft gemaakt.
Met boekbinderslijm wordt de stof besmeerd. (Met dank aan kunstenaar Niels Ballemans die mij hielp bij het vervaardigen van de eerste drie exemplaren).
Waarna hard karton wordt geplaatst die uiteindelijk de omslag vormen. Nadat de katernen in de omslag zijn gelijmd en het boek 24 uur in de boekenpers geklemd zat,
houd je een unieke hardcover over. Geen enkele hardcover met uniformstof is dus hetzelfde. (Ter duidelijkheid, het afstudeerproject was getiteld: "Van Dongen naar Afghanistan... en terug". Het boek dat in juni uitgegeven wordt is: "Van Brabant naar Afghanistan... en terug")
En dan kun je beginnen met lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten