Sinds 2011 werk ik aan een stripboek over de ervaringen van militairen en veteranen uit mijn woonplaats, die tussen 2001 en 2010 in Afghanistan hebben gediend.
Wat maak je mee tijdens een uitzending? Hoe kom je ervan terug. Op deze blog houd ik het proces bij en plaats ik teasers en indrukken van het boek. Uitgavedatum staat nog niet vast maar houdt daarvoor deze blog in de gaten.

donderdag 22 november 2012

Terug naar het project

“And we're ON! Again!” Het project loopt WEER! Ondertussen heb ik na wat opdrachten weer een volle maand aan het project kunnen besteden. 3 maanden heeft het kunnen rusten en kon ik er weer met frisse blik aan beginnen. Werkzaamheden bestonden allereerst uit alle strips plaatje voor plaatje kritisch nalopen. Wat werkt wel? Wat werkt niet? Komt het plaatje in verhouding tot het verhaal goed tot zijn recht? Zit dat tekstvak niet teveel in de weg? Kan onbenutte ruimte in een plaatje niet anders ingezet worden? Zit het verhaal wel goed in elkaar? Is het te lang? Is het te kort? Etcetera Etcetera.

Verbeteringen kunnen heel subtiel zijn, alleen wat retoucheren, maar soms is het toch een hele aanpassing van een deel van een pagina. Zoals de laatste bladzijde van 'Het kan een ander altijd gebeuren maar jou niet'.

Oude versie (met tekst) en nieuwe versie blz. 6 'Het kan een ander altijd gebeuren maar jou niet'
 
De rijrichting van de voertuigen in het laatste plaatje, klopt in de eerste versie eigenlijk niet. De leesrichting is van links naar rechts dus is dat voor de voertuigen ook logischer. Tenslotte is een groot shot een veel betere afsluiter dan een klein plaatje. En alsnog alle plek om de tekst kwijt te kunnen.

(Tekst was in de eerste versie overigens met tekstbewerking geplaatst. Tijdens het afstuderen was ik daar wegens tijdgebrek niet aan toegekomen om met de hand te schrijven. Vanzelfsprekend wordt dat voor de volgende versie wel verzorgd.)

Soms is het ook mogelijk dat een verhaal ingrijpend veranderd wordt. Met bijvoorbeeld 'Toch maar rustig oppakken' is dat het geval. De eerste versie heeft te weinig opbouw om dat moment van irritatie, door irritante vragen, goed te vangen. Het verhaal is deels herschreven en telt nu 7 pagina's in plaats van 5.

Als het ook daadwerkelijk uitgebracht dient te worden, moet het wel in 1 keer goed zijn.

Dat het project weer van start is betekent ook dat het bloggen weer is begonnen. Binnenkort een blog over inspirerende strips en die ik intensief heb bestudeerd voor en tijdens het project.

1 opmerking: