Sinds 2011 werk ik aan een stripboek over de ervaringen van militairen en veteranen uit mijn woonplaats, die tussen 2001 en 2010 in Afghanistan hebben gediend.
Wat maak je mee tijdens een uitzending? Hoe kom je ervan terug. Op deze blog houd ik het proces bij en plaats ik teasers en indrukken van het boek. Uitgavedatum staat nog niet vast maar houdt daarvoor deze blog in de gaten.

donderdag 12 januari 2012

We're ON!


Zoals Annemieke Schollaardt ook de eerste uitzending van UruzganFM opende 8 augustus 2006, open ik ook met dezelfe woorden deze blog

Met deze blog wil ik belangstellenden informeren over een project waaraan ik werk. Wat houdt dit project in?:
Een bundeling van verhalen van militairen en veteranen uit mijn woonplaats die tussen 2001 en 2010 in Afghanistan hebben gediend. In stripvorm. 

De Nederlandse missie in Uruzgan liep anderhalf jaar geleden ten einde. Tegelijkertijd was ik rond die tijd van plan een schilderij te maken en verf te mengen met zand. Via Defensie heb ik aan 3 emmers zand weten te komen. In de herfst van 2010 heb ik de 320 onderhoudscompagnie mogen bezoeken in Coevoorden om het zand op te halen en aansluitend een uitgebreide rondleiding over het terrein en het materieel mogen bekijken waarmee Nederlandse militairen in Uruzgan mee hebben gewerkt.

Het zand waarmee het allemaal is begonnen

In Coevoorden kwam al het materieel binnen, werd het schoongemaakt en daarna weer naar behorende bataljons gebracht. De ISAF(International Security Assistance Force)-logo's, markeringen, woestijncamouflage, het zat er allemaal nog op.

Dus toen zat ik ineens met 3 emmers zand. Inspiratie bleef lange tijd uit! Mijn zus tipte me erop dat een oud-klasgenoot van haar basisschool in Uruzgan had gediend. Ik zocht contact met hem en we planden een avond om te praten over zijn ervaringen. Een gesprek dat een indruk op me achterliet weliswaar omdat de persoon die tegenover me zat, 4 jaar jonger was, maar in een korte tijd (5 maanden) ontzettend veel had meegemaakt. Dan beginnen de idee├źn te komen: iets met de verhalen doen, verhalen die niet zo snel aan iedereen verteld worden, maar in een unieke vorm. Een week later was de vorm duidelijk, een journalistieke strip.

Ondertussen ben ik een klein jaar verder en werd het tijd voor een kick-off! Een kleine opsomming waar ik zoal over zal berichten:
- Strips!
- Schetsen
- Het proces
- En zo nu en dan ook wat me inspireert, inside-info over het project, me bezighoudt, wat meer informatie over de journalistieke-strip, oftewel vanalles.

Het eerstvolgende bericht in ieder geval de eerste strip. VANDAAG NOG!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten